English version

ONTWIKKELINGSWERK

 

Na mijn pensionering ben ik begonnen met ontwikkelingswerk en wel in het vakgebied horeca en toerisme bij het P.U.M., Project Uitzending Managers. De Engelse naam voor P.U.M. is N.C.M.P. (Netherlands Manager Cooperation Program).

 

 

The NMCP Netherlands Cooperation program is an independent organization that assigns senior advisers, many of whom are retired or have taken early retirement. These advisers share their knowledge and experience without receiving any financial reward.

 

Ik ben in mei 1932 te Rotterdam geboren. Na de lagere school en een opleiding voor kok ben in 1950 als leerling kok begonnen met werken. Na diverse restaurants, ben ik in 1962 Chef Kok geworden. In 1990 ben ik gepensioneerd en toegetreden tot het PUM.

 

Op 15 Maart 2003 is Tom Scheepers plotseling overleden. Hij was juist teruggekeerd uit Archanglsk (Rusland) en de volgende reis (Moermansk) was alweer besproken.

 

 

Over de hele wereld zijn ontwikkelingslanden waar ik ondertussen geweest ben zoals:

*  Sri Lanka (Colombo)

*  Kyrghystan (Bishkek)

*  Mongolië (Ulan Bator)

*  de Filippijnen (Manila)

 

 

*  Litouwen (Vilnius + Kaunas)

*  Letland (Riga)

*  Rusland (Chelyabinsk) in het Oeral gebergte

 

 

Wat wij proberen te doen is onze kennis over te brengen en daarmee hun kennisniveau op het gebied van Horeca management op een hoger plan te brengen. En dat is belangrijk voor het toerisme. Dat kan zijn in de keuken (voedselbereiding, keuken management en hygiëne), bediening of algemeen management voor hotels restaurants.

Overal waar ik ben geweest was men erg leergierig en wilde men graag weten hoe wij het in het westen het doen.

 

Een voorbeeld van wat ik heb meegemaakt is het volgende:

In Kyrghyzie werd een speciaal diner voor mij georganiseerd wat inhield dat een schaap werd geslacht en speciaal voor deze gelegenheid werd opgediend. Als VIP krijg je het beste deel van het schaap maar ook de gehele kop waar je als eerst een oor moet afsnijden en die vervolgens aan de jongste persoon aan tafel aanbiedt. Verder snij je het gehemelte er uit en biedt die aan de hoogste of aardigste vrouw aan tafel. Als laatste snij je een oog er uit en snijdt dit door de midden en bied dit aan de hoogste in rang of gastheer waarna je ieder de helft van het oog eet onder het drinken van een wodka (heb je wel nodig om het een en ander weg te spoelen). Na dit ceremonieel staan diverse mensen op om je toe te spreken en het glas te heffen (weer wodka). Het beste is om zelf ook op te staan en je speech te houden, want anders ben je te ver heen van al die wodka. Gelukkig is er in zo’n geval een tolk erbij die niet alleen kan helpen met de vertaling maar ook met de gewoontes (etiquette). De meeste moeite had ik uiteraard met het eten van het oog. Het is zeer interessant om verschillende culturen mee te maken met ieder hun bijzondere gewoontes.

 

Daar Mongolië aan de Chinese grens ligt en in vroege tijden (van 1206 tot 1368) er Khans (Djengisz Khan!) heersten over het Mongoolse rijk zijn er veel Chinese invloeden op tempels e.d. In de winter zijn temperaturen van 30 graden onder nul heel normaal (deze winter zelfs 50 graden onder nul) en in de zomer kan het erg warm worden. Dit is typisch een landklimaat (koude winters en hete zomers). Er trekken veel nomaden door het land. Men leeft in ronde “Gers” die zijn gemaakt van vilt en houten frame; het woord tent mag niet gebruikt worden vinden ze. Een “Ger” wordt in 1 uur opgebouwd of afgebroken. De “Gers” zijn ontstaan in de 13de eeuw. Toegang is door een houten deur die met de linkerhand geopend word; dit brengt geluk. Bij het naar binnen gaan mag niet op de drempel gestapt worden. Dat betekent dat je op de eigenaar zijn nek gaat staan. Zij drinken veel thee en wodka en wat ik daar geproefd heb is Airak; gegiste merrie melk die licht alcohol houdend is.

 

Verder ga ik twee maal per jaar naar Manilla om een cursus scheepskok te geven voor de Nederlandse scheepvaart. Op de Nederlandse schepen varen veel Filippijnse koks. Deze moeten een diploma moeten hebben van de Nederlandse scheepvaart inspectie N.S.I.

 

Riga is een oude stad met mooie gebouwen zoals het operagebouw en vele mooie kerken. Het is reeds lang een havenplaats waar van alles wordt verhandeld en dus van alles te koop is. Letland heeft het lidmaatschap van de Europesche Gemeenschap aangevraagd en hoopt in 2004 het lidmaatschap te verkrijgen.

In de hotels en restaurants wordt er modern gekookt en geserveerd; de opmaak van de borden (presentatie) is een kopie van hetgeen wij in het westen zijn gewend.

 

Chelyabinsk ligt in het Oeral gebergte. In verhouding tot bijvoorbeeld Moskou loopt het toch wat achter met verkrijgbaarheid van producten nodig voor restaurants (minder keus in levensmiddelen). Chelyabinsk is berucht vanwege zijn nucleaire onderzoekslaboratoria gedurende de koude oorlog en de jaren daarna. In die tijd nam men het niet te nauw met nucleaire veiligheid en er zijn dan ook diverse ongelukken gebeurd met nucleair materiaal waardoor de omgeving besmet is geraakt. Nog steeds is het stralingsniveau gemiddeld hoger in Chelyabinsk in vergelijking met de omgeving. Ik heb er weinig van gemerkt (hoop ik).

De Horeca is daar nog niet zover dat zij op een moderne wijze kunnen koken die overeen komt met moderne westerse inzichten.

 

 

Wat foto’s van de steden en gebieden waar ik ben geweest:

 

Bishkek in Kyrghystan

Veel moderne gebouwen in de bekende lelijke “russische stijl”.

Gezellig is het daardoor niet maar het heeft wel een duidelijk ander karakter dan we in het Westen zijn gewend.

Meer informatie over Biskek is te vinden op: Kyrghystan

Bishkek in Kyrghystan

Het grote parade plein met voldoende bewaking. Maar ja wat bewaken ze eigenlijk?

Meer informatie over Biskek is te vinden op: Kyrghystan

Bishkek in Kyrghystan

Officieel diner in Kyrghystan

Mongolië

Tempels in Mongolië.

Meer informatie over Mongolië is te vinden op: Mongolië

 

Mongolië

Even doen als de lokale bevolking; gelukkig bleef het paard staan want ik wist niet waar de hand of voetrem zat.

Meer informatie over Mongolië is te vinden op: Mongolië

 

Vilnius in Litouwen

St. Nicolaas feest in den vreemde georganiseerd door de Nederlandse Ambassade. Gelukkig was er een Nederlandse kok zodat de Nederlandse specialiteiten zoals bitterballen niet gemist hoefde te worden.

Meer informatie over Vilnius is te vinden op: Vilnius

 

Manila, De Filipijnen

De Filippijnse studenten die officieel nu kok zijn voor Nederlandse schepen en die de geweldige specialiteiten uit Nederland (Amandelbroodje, bitterballen en rijsttafel) kunnen bereiden zodat “onze jongens” aan boord gewoon de normale pot kunnen eten en geen heimwee krijgen.

 

 

Artikel Filippijnen (Acrobat PDF file)

Een artikel uit een Filippijnse scheepvaartblad met daarin de certificering van Filippijnse scheepskoks volgens de Nederlandse regels.

Artikel Kyrghystan 1 (Acrobat PDF file)

Een artikel uit een Nederlandse krant over de hulp aan Kyrghystan.

Artikel Kyrghystan 2 (Acrobat PDF file)

Een artikel uit Kyrghyzisch magazine met daarin genoemd het werk van de PUM (NCMP).